Kompozytowa pianka blokuje promienie X, gamma i neutronowe

24 lipca 2015, 15:32

Lekka kompozytowa pianka metalowa blokuje promieniowanie X, gamma, neutronowe oraz absorbuje wysokoenergetyczne cząstki, dowiedli uczeni z North Carolina Stet University. Odkrycie oznacza, że tego typu materiały mogą być w przyszłości użyte jako osłony pojazdów kosmicznych, znajdą zastosowanie w medycynie i wszędzie tam, gdzie używane występuje promieniowanie jonizujące.



Opatentowano szczep glonu, który po smażeniu smakuje jak bekon

21 lipca 2015, 12:10

Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Oregonu (OSU) opatentowali nowy szczep glonów, który bardzo szybko rośnie, zawiera sporo białka, a po usmażeniu smakuje jak bekon.


Polimerowe micele zwiększają biodostępność polifenoli

17 lipca 2015, 10:35

Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Oregonu przetestowali układ zwiększający biodostępność resweratrolu i kwercetyny. Wykorzystali kopolimery, dzięki którym polifenole stały się rozpuszczalne w wodzie. Teraz można je wstrzykiwać do krwiobiegu, osiągając poziomy znacznie wyższe niż za pomocą diety czy doustnej suplementacji.


Ocean

Mały wzrost temperatury to duży wzrost poziomu oceanów

10 lipca 2015, 11:45

Analiza trzech dekad badań nad historycznym topieniem się lodu z biegunów pokazuje, że w ciągu ostatnich 3 milionów lat poziom oceanów wielokrotnie był wyższy o co najmniej 6 metrów od obecnego poziomu. Naukowcy zwracają uwagę, że do tak wielkiego wzrostu poziomu oceanów wystarczyło, by średnia globalna temperatura wzrosła o 1-2 stopni Celsjusza.


© NASA

NASA wybrała 7 technologii przyszłości

8 lipca 2015, 06:33

NASA wybrała siedem koncepcji technologicznych, które wejdą do Fazy II prowadzonego przez programu Agencję Innovative Advanced Concepts (NIAC). Wybór padł na te koncepcje, które dają nadzieję na zrewolucjonizowanie przyszłych misji, poszerzenie możliwości działania oraz znaczne ulepszenie metod tworzenia i wykorzystywania systemów używanych w przestrzeni kosmicznej.


Efekt kontrastu w kulinarnej praktyce

29 czerwca 2015, 11:15

Odbiór dania głównego zależy od jakości przystawki. Gdy jest gorsza, danie główne smakuje lepiej. Gdy jest lepsza, danie główne zyska mniej przychylną ocenę.


Anatomia mózgu

SSD z 'prawem do bycia zapomnianym'

22 czerwca 2015, 08:39

Japońscy eksperci opracowali technologię nazwaną przez siebie PP-SSS (privacy-protection solid-state storage). To system, który automatycznie, po wyznaczonym czasie, usuwa określone dane z dysku. System autorstwa S. Tanakamaru, H. Yamazawy i K. Takeuchiego z Uniwersytetu Chuo w praktyce wdraża zasadę o „prawie do bycia zapomnianym”


Elop odchodzi z Microsoftu

18 czerwca 2015, 08:52

Microsoft przeprowadził zmiany organizacyjne. W ich wyniku z firmy odchodzi Stephen Elop, były szef Nokii, który wraz z wykupieniem przez Microsoft wydziału telefonów komórkowych Nokii trafił – po raz drugi w karierze – do giganta z Redmond.


Dobra na udar i zapalenie ucha środkowego

25 maja 2015, 10:35

Winpocetyna, poprawiający mikrokrążenie mózgowe alkaloid barwinka pospolitego, sprawdza się w leczeniu infekcji ucha środkowego. Wg naukowców z dwóch amerykańskich uczelni, hamuje nadprodukcję śluzu, usprawnia usuwanie bakterii i zmniejsza utratę słuchu.


Woda pitna zanieczyszczona przez szczelinowanie

5 maja 2015, 11:56

Analizy, wykonane za pomocą nowej techniki, wykazały obecność w wodzie pitnej substancji używanych podczas szczelinowania hydraulicznego. O wynikach badań poinformowano na łamach najnowszego numeru PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences).


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy